Gouden sieraden kopen of goud kopen?

In tijden van economische crisis is goud kopen erg populair. Wie zijn geld in goud wil beleggen, weet vaak niet hoe dat in de praktijk moet. Welke acties moeten er ondernomen worden om goud te kopen?Goud kopen: hoe en waar?

Er zijn drie eenvoudige stappen om goud te kopen.

  1. bepaal hoeveel geld je uit wilt geven en welk item je wilt kopen (munten, baren of sieraden);
  2. neem daarna contact op met een goudhandelaar, een bankinstelling, een juwelier of zoek op het internet, waar er goudvoorraad is en hoe hoog de goudprijs is. Vergelijk dan de prijzen met elkaar. 
  3. plaats een bestelling. Bij beppalde grotere banken kun je goud gemakkelijk online bestellen en bij je laten afleveren. Tevens kun je bij diverse goudhandelaren goud online bestellen, zoals bijvoorbeeld Holland Gold. Op beurzen of via eBay is het ook mogelijk om goud te kopen, maar het risico van valsmunterij is wel aanwezig. 

Verschillende items van goud

Om in goud te beleggen kan je het beste baren, munten of sieraden kopen. De goudprijs wordt in Amerikaanse dollar uitgedrukt. Voor de goudkoers wordt de Amerikaanse gewichtseenheid 'troy ounce' gebruikt, welke gelijk is aan 31,103 gram.

  • Goudbaren zijn er in verschillende gewichten te verkrijgen, variërend van een gram tot een kilogram. In de handel gaat het om baren van 250 gram, 500 gram en 1000 gram. Goudbaren bevatten 99,99% fijn goud inclusief een ondertekende certificaat.
  • Gouden munten worden over de hele wereld door regeringen als beleggingsitem verhandeld. Je kan de gouden munten in verschillende gewichten kopen: een tiende troy ounce, kwart troy ounce, halve troy ounce of een hele troy ounce. 
  • Gouden sieraden moet je goed bekend zijn met het gewicht, de goudgehalte en waarde. Het is verstandig om dit bij gespecialiseerde zaken te kopen, waar er een certificaat afgegeven wordt.Waar kan het goud bewaard worden?

Het gekochte goud kan op relatief veilige en goedkope wijze in een bankkluis bewaard worden. Dit geschiedt dan op voorwaarde, dat het goud verzekerd is en tevens voorzien is van bewijsstukken. Natuurlijk kan het gekochte goud ook thuis in een kluis opgeslagen worden met het risico voor diefstal.

Gouden trouwringen? Ga naar Juwelion